.

Brudy-omega-3-logo

Jämför själv kvalitet (och pris) mot liknande produkter på marknaden. Valet blir då enkelt.Nedan en snabbguide för att lättare kunna välja rätt omega-3-tillskott (en mer utförlig finns här…)

ο

Omega 3

Omega-3-fettsyror är livsnödvändiga och man kan bara få i sig dem via mat eller kosttillskott. Det är endast de längre fleromättade fettsyrorna EPA och DHA från fisk och fiskolja, som i studier har visat sig ha positiva egenskaper. Bland annat förebygger de hjärt- och kärlsjukdomar. Ett större antal studier visar även på en antiinflammatorisk effekt.

DHA är också mycket viktigt för hjärnans utveckling och för ögats behov.

ο

Algatrium-Plus-90-kapselBrudy Retina 90

fr.v. : Algatrium Plus (90 kapslar) – BrudyRetina 1.5 g (90 kapslar)

.
Algatrium och BrudyRetina

Algatrium och BrudyRetina är patenterade Omega-3-tillskott som skiljer ut sig från mängden:

 • Råvaran kommer från rena vatten (dvs en fisk utan skadliga gifter och metaller) och kontrolleras mer noggrant än någon annan fiskolja. Detta är speciellt viktigt för gravida och för små barn.
  .
 • Oljan kvalitetstestas mycket omsorgsfullt innan den godkänns (se exempel på testprotokoll här…).
  .
 • Unik kemisk struktur; en hög stabilitet och bindningar till triglycerider.
  .
 • Tillverkningen sker genom en mild enzymatisk patenterad process.
  .
 • Upptaglighet är närmare 100 % och strukturen påminner om den i naturlig bröstmjölk.
  .
 • Hög andel DHA som är viktigt för hjärta, hjärna och ögon (70% DHA & 8% EPA, kvot 9 : 1).
  .
 • Mjuka elliptiska kapslar som är lätta att svälja. De är också 30 % mindre än engramskapslar och ändå innehåller varje kapsel mer DHA än andra omega-3-tillskott (jämför gärna själv).
  .
 • BrudyRetina är Algatrium förstärkt med vitaminer, mineraler och antioxidanter speciellt avsett för ögats behov; gula fläcken och näthinnan.

ο

Vilken produkt ska jag välja?
.

Algatrium-Plus-90-kapsel

Algatrium Plus

Algatrium Plus är en högkvalitativt omega-3-tillskott som även passar gravida och ammande mödrar. Finns i två storlekar, en mindre med 30 kapslar och en större med 90 kapslar.

Rekommenderat intag är en kapsel om dagen (upptill tre kapslar om dagen). Kostnad per dag (en kapsel):

 • 4,43 kronor per dag, vilket motsvarar 1,27 kr per 100 mg DHA, för Algatrium 90 kapslar.

ο

Brudy Retina 90

BrudyRetina 1,5 g (90 kapslar)

guide-öga

Algatrium Plus (Omega-3) förstärkt med vitaminer, mineraler och antioxidanter speciellt för ögats behov.

Tre kapslar innehåller en hög dagsdos av DHA (1050 mg), kombinerat med 100 % av rekommenderat intag av hela B-vitamingruppen, vitamin C och E, samt 50% av behovet av selen, koppar, zink och mangan, de viktigaste spårämnena för ögat.

Rekommenderat intag är tre kapslar om dagen. Kostnad per dag (tre kapslar):

 • 18,17 kronor per dag, vilket motsvarar 1,73 kr per 100 mg DHA

För att förebygga ögonproblem kan det räcka med en kapsel om dagen (en ask räcker då tre månader)

 • 6,06 kronor per dag.

En kapsel av Brudy Retina per dag (350 mg DHA) ger en bra grund för ögonhälsa, och den påverkar även andra organ i kroppen positivt. Just Brudy Retina rekommenderas utomlands främst av ögonläkare och säljs ofta via apotek trots att det är ett kosttillskott, därför är rekommendationen på förpackningen 3 kapslar.  Om man tar produkten i förebyggande syfte är ofta en kapsel tillräckligt.

ο

tipsTips:

Algatrium Plus kan ersättas med BrudyRetina 1,5 g (90 kapslar), som innehåller samma mängd DHA kombinerat med 33% av rekommenderat intag av hela B-vitamingruppen, vitamin C och E, samt 17% av behovet av selen, koppar, zink och mangan, de viktigaste spårämnena för ögat.

Med en kapsel per dag ökar kostnaden med cirka 37 % jämfört med Algatrium Plus (90 kapslar) och kostnaden blir:

 • 6,06 kronor per dag, vilket motsvarar 1,73 kr per 100 mg DHA.

ο

APPENDIX

 

guide

ο

Det finns många olika Omega-3-kvaliteter på marknaden

Kom ihåg: Alla omega-3-produkter är olika och skiljer sig bland annat genom:

 • Råvaran och hur den tas om hand. Fisk måste snabbt tas om hand för att inte fettet ska härskna (oxidera) och det är viktigt att fisken fångas i rena vatten (dvs en fisk utan skadliga gifter och metaller).
  .

  • Algatrium kvalitetstestas mycket omsorgsfullt innan den godkänns (se exempel på testprotokoll här…). Observera att alla batcher testas, inte bara stickprovskontroller. Det garanterar att kunden får en högkvalitativ produkt fri från föroreningar och gifter.
   .
 • Kemisk struktur; stabilitet, bindningar till triglycerider och fosfolipider.
  .
 • Tillverkningsprocess; mild enzymatisk som Algatrium eller hårt processad.
  .
 • Upptaglighet; beror på ursprungskälla samt process.
  .
 • Relation mellan DHA och EPA samt absoluta värden; Algatrium 70% DHA, 8% EPA (kvot 9 : 1).
  .
 • Lätt att svälja. Algatrium och BrudyRetina har mjuka kapslar med en elliptisk form som dessutom är 30% mindre jämfört med en engramskapsel, och ändå innehåller Algatrium mer och ibland t.o.m. flera gånger mer DHA per kapsel.

ο

Hjärnans och ögats utveckling

Dagens kosthållning ger oftast brist på omega-3 och överskott av omega-6 och det finns påtaglig risk att man kan drabbas av brist på omega-3 i hjärnan. Då kan tillskott vara ett enkelt sätt att sörja för hjärnans och och ögats behov av byggstenar (och särskilt viktigt är det ju för barns utveckling ).

Hjärnan utvecklas mest under den sista tredjedelen av graviditeten och de första 18 månaderna efter födseln. Det är därför viktigt att mamman säkerställer sin tillgång på omega-3 både under graviditeten och under amningstiden.

Den omega-3-fettsyra som är viktigast för hjärnans utveckling är DHA

ο

DHA (dokosahexaensyra)

Den omega-3-fettsyra vi människor behöver mest av och som finns rikast representerad i våra olika vävnader är DHA. Fiskolja har en mycket hög upptaglighet, men tyvärr ofta en ogynnsam relation mellan DHA och EPA, samt stabilitetsproblem (vilket inte minst visar sig i smaken).

Fiskolja av god kvalitet är däremot en utmärkt råvara att framställa en bra DHA-produkt av. Den enzymatiska tillverkningsprocess som används vid framställning av Algatrium (skyddat varumärke), ökar upptagligheten till nästan 100% (i princip identisk med de DHA-bindningar vi finner i bröstmjölk), samt ökar stabiliteten vilket ger bättre smak och hållbarhet över tiden.

Patent-stamp-redAlgatrium och dess tillverkningsprocess skyddas av tre globala patent varav det viktigaste beskriver Algatriums förmåga att trigga den kroppsegna glutationproduktionen.

Glutation är en av kroppens viktigaste antioxidanter och skyddar oss mot de fria syreradikaler som bildas vid olika sjukdomstillstånd, stress eller hård ansträngning. Det skyddar också mot för tidigt åldrande.

ο